Świetny zamiennik dla mocno słodzonych kremów orzechowych , czekoladowych . Do naszego przepisu wystarczy dodać niewielką ilość karobu , gorzkiej czekolady lub prawdziwego kakao i otrzymamy świetny i zdrowy zamiennik nutelli czy też innych kremów czekoladowo-orzechowych bez grama cukru i szkodliwych dodatków .
Potrzebne składniki (według uznania) ja dodałam tak :
Orzechy laskowe 100gr
Migdały 100gr
Orzechy włoskie 200gr
Daktyle 200gr
Jako bazę użyłam wodę natomiast można skorzystać również z mleczka kokosowego lub jakiegoś innego mleka roślinnego , dodając naturalnego masła otrzymamy konsystencję masła orzechowo-migdałowego.
Przygotowanie było bardzo szybkie i bardzo proste . Wszystkie składniki ze sobą zmieszałam w termomixie na największych obrotach i pasta była już gotowa. Górę posypałam płatkami migdałowymi . Pastę włożyłam do słoiczka i teraz przez kilka dni będę z niej korzystać jako: pastę kanapkową , krem do naleśników , krem do wafli bezglutenowych tak jak na zdjęciu . Otrzymaliśmy zdrową i szybką przekąskę pełną wartościowych składników , dzięki dużej ilości orzechów . Smacznego !;) Mam nadzieję , że więcej już nie sięgniecie w sklepach po kremy czekoladowo-orzechowe , za to będziecie zdrowsze wersje przygotowywać sami !! 😉
Add Comment