Podobnie jak głóg , pięciornik kurze ziele , malina , truskawka, śliwa , jarzębina, należy do licznej , obejmującej 120 rodzajów i blisko 4000 gatunków- rodziny różowatych, która charakteryzuje się m.in. zawartością garbników , trójterpenów, flawonoidów, glikozydów fenolowych, saponin. Róża dzika osiąga wysokość do 2m, rośnie w całym kraju , pospolita w zaroślach , na brzegach lasów , w pobliżu domostw, na miedzach i nieużytkach . Ma duże , promieniste , różowe lub niemal białe kwiaty . Owoc pozorny , wewnątrz którego znajduje się wiele owoc ów właściwych w postaci małych , białawych orzeszków , powstaje przez umięśnienie dna kwiatowego . Liczne podgatunki róży różnią się między sobą , głównie ząbkowaniem liści. Róża jest dostawcą wielu witamin . zwłaszcza w dużej ilości wit. C . Zawiera wiele katalizatorów i biostymulatorów potrzebnych do utrzymania zdrowia . Kwitnie od maja do końca lipca: owoce dojrzewają w sierpniu , wrześniu i pozostają na gałązkach do zimy. Zebrane owoce należy wysuszyć i w takim stanie mogą być przechowywane dwa lata. Surowcem leczniczym róży są owoce, kwiaty i liście.
Składniki aktywne , ich wpływ na organizm, działanie i zastosowanie
Składniki czynne w owocach róży ;
Kwas askorbinowy do 5%
Kwas jabłkowy
Kwas bursztynowy
Kwas cytrynowy
Karotenoidy 0,01-0,5% – likopen i beta-karoten
Fitosterole
Galaktolipidy
Nienasycone kwasy tłuszczowe w nasionach
Pektyny 3,4-4,6%
Garbniki ok 3%
Flawonoidy 0,01-0,35%- astragalina i izokwercetyna
Tylirozyd : antocyjany
Alkohole cukrowe- sorbitol i inozytol
Olejek eteryczny
Wanilina
Saponiny: zawartość polifenoli wynosi 2-2,64%
Leukoantocyjanów 1,35-1,75%
Katechin 0,8-0,91% (Różański,16)
Owoc dzikiej róży zawiera wit B1, B2, B3,B6,E,C,A, makroelementy P, K,Ca,Mg i mikroelementy Fe,Cu,Mn,Zn [Cendrowski A.,2012]
Wyniki badań Adamczaka wskazują na niską zawartość wit C 0,51g/100g s.m i niska zawrtość flawonoidów 41mg/100g s.m, a wysoka zawartość kwasu cytrynowego 3,5g/100g s.m [Adamczak A., 2012]
Flawonoidy mają za zadanie ochronę rośliny przed owadami i grzybami. Mają one zdolność tworzenia kompleksów z jonami metali ciężkich . Ułatwiają przez to usuwanie tych szkodliwych pierwiastków z organizmu [Fabisiak A.,2010]
Purchla podaje iż flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń kapilarnych co może zapobiegać krwawieniom ,żylakom, miażdżycy. Astragalina glikozyd kemferolu jest inhibitorem enzymu konertazy angiotensyny i może mieć znaczenie jako substancja o działaniu hipotensyjnym. Kwercetyna zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi oraz aktywnośc enzymu hialuronidazy, wykazuje właściwości przeciwutleniające, antyagregacyjne, przeciwzapalne ochronne dla wątroby i hipoglikemiczne. Izokwercetyna wystepuje w postaci glikozydu kwercetyny. Tylirozyd wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne [Purchla J.,2002]
Katechiny mają właściwości przeciwzapalne , przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe. Mają zdolność do ograniczania biodostępności lipidów i cholesterolu , redukcji frakcji LDL we krwi, apoliproprotein B i lipoprotein co wraz z działaniem przeciwzapalnym może przeciwdziałać miażdżycy. Hamują rozwój Helicobacter pylori i wpływają na wzrost ilości bakterii kwasu mlekowego i bifidobakterii. Eliminują heterocykliczne aminy powstające w podwyższonej temperaturze , głównie w czasie obróbki mięsa. W większych dawkach powodują spadek aktywności enzymów trawiennych [Wikiera A.,2009]
Kemferol wykazuje działanie przeciwzapalne , przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne [Purchala J.,2002]
Flawonoidy i kwasy organiczne przeciwdziałają utlenianiu witaminy C, stabilizują ją zwiększając przez to jej biodostępność [Adamczak A., 2012]
Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest dziesięciokrotnie większa niż w owocach czarnej porzeczki, a w obecności bioflawonoidów działanie fizjologiczne kwasu askorbinowego wzrasta od 50% do 400%. Naturalna witamina C jest lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego , szybciej osiąga niezbędne stężenie w organizmie i dłużej je utrzymuje [Cendrowski A., 2012; Ożarowski A.,1980]
Witamina C odgrywa ważną role w procesie tworzenia kolagenu [Grys A., 2009]
Witamina C uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu, kwasów żółciowych, biosyntezie hormonów kory nadnrczy, regeneruje witaminę E, ułatwia przyswajanie niehamownego żelaza, jest silnym przeciwutleniaczem, hamuje powstawanie raktwórczych nitrozoamin
Witamina C bierze udział w biosyntezie cholesterolu, prostaglandyn i intrferonu [Ożarowski A.,1980]
Karotenoidy odgrywają ważną rolę w ochronie roślin przed działaniem fotooksydacyjnym. Ich aktywność antyoksydacyjna wynika z obecności podwójnych wiązań. Uczestniczą w wymianie tlenu singletowego i rodników nadtlenkowych generowanych w procesie peroksydacji lipidów. Odgrywają ważną role w ochronie lipoprotein błony komórkowej przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Mają ochronny wpływ na oczy. W badaniach na komórkach raka prostaty likopen indukował apoptozę , działał antyproliferacyjnie, zwalczał ogniska przerzutowe oraz pobudzał syntezę enzymów cytoprotekcyjnych [Bołonkowska O.,2011]
Saponiny zmieniają strukturę błon komórkowych, a przez to czynia je bardziej przepuszczalnymi dla składników organicznych (cukrów , białek , tłuszczy) Posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze,przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, zwiększają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. W nadmiernych dawkach działają hemolitycznie, neurotoksycznie, hepatoksycznie i kardiotoksycznie (Różański,16)
Fitosterole to alkohole sterydowe. Są prekursorem w biosyntezie DHEA , aldosteronu, glikokortykosteroidów działających przeciwzapalnie, estrogenów , testosteronu. Pod wpływem mikroflory jelitowej sa metabolizowane do hormonów sterydowych o działaniu anabolicznym. (..) Obniżają cholesterol, hamują tworzenie blaszek miażdżycowych, zapobiegają agregacji krwinek, pobudzają procesy krwiotwórcze, wywierają ochronny wpływ na krwinki czerwone, wzmagają regenerację tkanki łącznej, mięśniowej , nabłonkowej, zapobiegają stłuszczeniu mięśni szkieletowych, serca, nerek , wątroby ,przeciwdziałają kamicy moczowej i żółciowej, działają przeciwnowotworowo (Różański, 17)
Odnosząc się do wypowiedzi Różańskiego , uzyskujemy m.in. takie informacje : Za działanie przeciw szkorbutowe ,odżywcze i wzmacniające odpowiedzialne są szczawiany , polisacharydy, kwas jabłkowy ,cytrynowy i bursztynowy. Przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo działają flawonoidy , galktolipid , fitosterole i katochiny. Odtruwająco saponiny , polifenole i kwasy organiczne. Pektyny kwasy organiczne to prebiotyki. Witamina C razem z antocyjanami, flawonoidami , karotenoidami, manganem i miedzią działają immunostymulująco na organizm. Antocyjany i flawonoidy wzmacniją i uszcelniają naczynia krwionośne (Różański ,16 )
Duża zawartość kwasu elagowego została wskazana (1035/ug/g s.m) w formie elagotanin , które wskazywały właściwości przeciw nowotworowe ; hamowały podział komórkowy oraz indukowały apoptozę w komórkach nowotworowych. Działały przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.
Wykazano również zawartość proantycojanidyn (21221ug/g s.m) o udowodnionym działaniu przeciwutleniającym [ Teleszko M., 2012]
Metanolowe ekstrakty z owoców dzikiej róży hamowały rozwój wirusów, bakterii Escherichia coli, wykazywały właściwości przeciwgrzybiczne w stosunku do Candida albicans oraz cytotoksyczne [Cendrowski A.,2012]
Galaktolipid działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Badania wykazały zmniejszenie stanu zapalnego u osób którym podawano sproszkowaną dziką różę. Badania przeprowadzone na ochotnikach z chorobą zwyrodnieniową stawów [Buchwald W., 2007, Warholm O., 2003]
Arganina podawana z sorbitolem i mannitolem lub fruktozą reguluje przepływ żółci, odtruwa i regeneruje wątrobę: stymulując pracę mózgu zwiększa aktywność psychofizyczną. Inozytol jest składnikiem fosfolipidów układu nerwowego ma dziłąnie przeciwmiażdżycowe, reguluje przemiany tłuszczów cukrów, aktywuję insulinę , zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby, nerek i serca ( Różański 20)
poddane
Kwasy organiczne zapobiegają chorobą, zwiększają apetyt, pobudzają trawienie pokarmu. Kwas jabłkowy , bursztynowy i cytrynowy wzmagają wchłanianie większości pierwiastków m.in. wapnia, miedzi, żelaza, cynku, kobaltu: kwas jabłkowy , winowy i cytrynowy działają prebiotycznie i przeciwzapalnie w przewodzie pokarmowym: kwas bursztynowy uczestniczy w cyklu Krebsa, ma właściwości wykrztuśne ( Różański 18, Różański 19)
Olej z nasion róży jest cennym surowcem kosmetycznym i leczniczym, jego właściwości wykorzystuje się w terapii oparzeń i stanów zapalnych skóry [Buchwald W., 2007]
Stosuje się go do wyrównania kolorytu skóry , opóźnienia procesów starzenia . Usuwa objawy poparzeń po radioterapii, ułatwia wygładzanie blizn. Olej z pestek róży wspomaga gojenie owrzodzeń w przewodzie pokarmowym (Różański 15)
Pektyny w przewodzie pokarmowym wiążą metale ciężkie: ołów i rtęć, a poprzez zakwaszenie treści pokarmowej ułatwiają przyswajanie żelaza, wapnia , magnezu. Zdolność przylegania do warstwy mucynowej na powierzchni jelit tworzy barierę ochronną przed mikroflorą patogenną. Stymulują syntezę przeciwzapalnych cytokin IL-1 i IL-10 [ Wikiera A., 2014]
Wskazania do stosowania owoców dzikiej róży to min rekonwalensencja, niedobory witamin ,choroby reumatyczne , naczyniowe ,stany zapalne układu moczowego , płciowego , jelit , żołądka, choroby skórne , alergiczne , zakźne , nowotwory , nadciśnienie , przeziębienie , gorączka ( Różański , 16 )
Przykładowe zastosowanie owoców dzikiej róży
Eliksir z owoców z dzikiej róży stosowany przy nieżycie oskrzeli
Gotować 200g owoców dzikiej róży i 100gr miodu w 1 lwody przez 15minut . Zbierac powstającą szumowinę . Następnie odcedzić odwar przez lnianą ściereczkę i napełnić nim wysterylizowane butelki. Pić po 2-3 szklanki do likieru
Eliksiru dziennie. Otwarte butelki z eliksirem powinny być przechowywane w lodówce i szybko zużyte
Pestki owoców dzikiej róży stosowane przy dolegliwościach pęcherza moczowego :
2 czubate łyżeczki do herbaty pestek owoców dzikiej róży zalać ¼ l wody , doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut . Pić codziennie po 2-3 filiżanki letniej, osłodzonej miodem herbaty.
Herbatka z owoców dzikiej róży ,dolegliwości nerek
Ta herbatka , o lekko kwaśnym smaku , bardzo pobudza funkcje nerek i powinna być szczególnie często pita przy zaburzeniach nerkowych oraz profilaktycznie .
Wymieszać 1 łyżeczkę do herbaty suszonych i rozdrobnionych owoców dzikiej róży w ¼ l gorącej wody i pozostawić na 8-10 minut do zaparzenia .
Syrop z owoców zalecany przy :awitaminozie , jako środek ściągający przy biegunkach , schorzeniach nerek ,pęcherza , pęcherzyka żółciowego , owrzodzenia jamy ustnej , zapalenia gardła
Produkty z różą:
Materiały naukowe z II Międzynarodowej Konferencji „Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna” Krosno 6-7 Maj 2015 Redakcja naukowa Józefa Chrzanowska , Henryk Różański
Informacje zamieszczone w artykule można odszukać w poszczególnych pozycjach :
- Cavelius Andrea-Anna, Frohn Brigit , Zioła w medycynie naturalnej
- Górnicka jadwiga , Apteka Natury Warszawa
- Rośliny zielarskie kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna Krosno-Wrocław 2015:
- Adamczak A.i.in (2010), Flawonoids and organic acid kontent in rose hips, nr 1 (54) s.105-112
- Bołonkowska O. i in. (2011), Roślinne związki barwne i ich właściwości bilogiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro, ,,Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM”, nr 1 s. 1-27.
- Buchwald W. i in. (2007), Aktualny stan i perspektywy badań róż owocowych, ,,Herba Polonica” nr.1(53)
- Cendrowski A. i in. (2012), Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym, ,,Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” nr.( 83), s. 24-31
- Fabisiak A. i in. (2010), Wpływ parametrów suszenia jabłek na zdolność przeciwutleniającą i zawartość polifenoli, ,,Zeszyty problemowe Postępów Nauk Rolniczych”, z. 553, s.83-89.
- Grys A. (2009), Dzika Róża (Rosa Canina L.)-chemizm i zastosowanie w lecznictwie, ,,Postępy fitoterapii” nr. 4/2009, s.245-247.
- Ożarowski A. (1980), Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, PZWL. Warszawa 1980
- Purchala J. (2002), Oznaczanie zawartości flawonoidów w korzeniu lukrecji gładkiej . Praca magisterska. Łódź 2002.
- Teleszko M. i in. (2012), Zawartość kwasu elagowego i spolimeryzowanych proantocyjanidyn w pseudoowocach wybranych gatunków róż, ,, Żywność . Nauka. Technologia. Jakość” , nr 5 (84), s. 37-46
- Wikiera A . i in . (2014), Prozdrowotne właściwości pektyn , ,, Postepy Medycyny Doświadczalnej ”, nr 68, s.590-596.
- Wikiera A. i in. (2009), Wpływ katechin i wybranych stabilizatorów żywności na emulgację lipidów masła w warunkach symulujących przewód pokarmowy , ,, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 3 (64), s.137-144
- RóżańskiH.wykłady http://luskiewnik.strefa.pl/wyklady/Towaroznawstwo_zywnosci_funkcjonalnej_i_suplementow_diety_1.pdf26.01.2015
- Różański H.http://rozanski.li/?p=2215 26.01.2015
- Różański H. http://luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p7.html26.01.2015
- Różański H.http://rozanski.li/?p=949 26.01.2015
- Różański H.http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/pages/p16.htm 27.01.2015
- Różański H. http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/gower/inozytol-witamina-b8.html 21.01
12 Comments
Nie mogło być lepiej. Świetnie. Pozdrawiam
Zagadnienie ciekawe, artykuł doskonałe przedstawia wszelkie kwestie związane
z tematem. Jedynie brak mi opinii autora.
Artykuł genialny. Czekam na więcej
Ciekawy artykuł, wiele wnoszący. Czekam na więcej
Its an awesome article in favor of all the web people; they will get advantage from it I am sure.
http://www.righteouskillaz.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=218773
http://forum.unlogisch.net/viewtopic.php?f=2&t=36710&p=100305#p100305
http://forumjudi.asia/showthread.php?tid=59300&pid=116271#pid116271
http://www.rscmed.com/viewtopic.php?pid=2179#p2179
http://forum.modalkerjaku.com/index.php?topic=111447.new#new
http://forum.catchflame.com/viewtopic.php?f=40&t=1292603
http://sno.gpma.ru/index.php/forum/11—/302414-swallow-semen-snogpmaru#302414
http://forums.mtgtrains.com/viewtopic.php?f=17&t=34135
http://www.forum.gryffindorusa.com/viewtopic.php?f=15&t=12355
http://www.studynexus.net/forums/viewtopic.php?f=14&t=368440
Es conforme, esta opiniГіn admirable
http://randu.xyz/
http://sushenkovnfq5.tumblr.com/
http://sealbra35.uzblog.net/try-rexuiz-first-person-shooter-game-now-for-free-4157805
http://trc.adsage.com/trc/track/x.gif?acc=1199&k=3&iid=g.68991394000007004.k.b&lpg=http%3A%2F%2Frexuiz.top%2F
Terrific work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)
http://upek.com.pl/showthread.php?p=4168017#post4168017
http://tnt31.wz.cz/viewtopic.php?f=6&t=84996
http://www.ginnasticaritmicaitaliana.it/old/index.php?option=com_fireboard&Itemid=0&func=view&catid=2&id=14374#14374
http://forum.mainsource.ru/topic74370.html
http://www.doogee.cc/bbs/viewtopic.php?f=4&t=19293&p=116904#p116904
http://dolls-forum.com/viewtopic.php?f=10&t=5967
http://pdapocket.su/forum/index.php?/topic/442381-quiet-snake-pdapocket-su/
http://tarassey.de/forum/viewtopic.php?f=3&t=137821
que harГamos sin su idea excelente
http://losswasp29.blogzet.com/free2play-first-person-shooter-game-3817682
http://turkeypocket25.jiliblog.com/7141676/rexuiz-2
http://losspocket32.isblog.net/rexuiz-fps-4968610
http://nadya-kandalinae27.tumblr.com/
http://screenbucket49.ampedpages.com/
Zagadnienie przedstawione na najwyższym poziomie.
Znakomity artykuł. Przeczytałem go jednym tchem.
Pozdrawiam
Hey very nice blog!
Je, pardon, mais cette variante ne me conviens pas certes.
[url=http://wonderland.uv.ro/forum/viewtopic.php?p=3112#3112]porno hentai disney videos nenitas pequenitas[/url]
[url=http://www.forum.ac4m.us/phpbb/viewtopic.php?f=13&t=495824]kim aus muenchen[/url]
[url=http://www.gays.wang/forum.php?mod=viewthread&tid=513&extra=]imagesbox[/url]
[url=http://ma3da.ru/forum/viewtopic.php?p=866704#866704]eat out my pussy[/url]
[url=http://www.le-monde-agricole.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=743]black girl vids[/url]
Add Comment