Close
ul. Cieszyńska 404 43-382 Bielsko-Biała ( Wapienica )
503980191 bioprzystan@gmail.com
Ciasto z kaszy jaglanej bezcukrowe i bezglutenowe

Ciasto z kaszy jaglanej bezcukrowe i bezglutenowe

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej (lub 2 torebki)
2 szklanki mleka
2 jajka
ulubione owoce (z kaszą świetnie komponują się: jabłka, banany, maliny, borówki, jagody)
orzechy (mogą być ulubione lub mieszanka orzechów)
1/4 szklanki miodu
wiórki kokosowe
1/2 łyżeczki cynamonu

50g nasionka chia

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa na górze:

1 serek mascarpone

śmeitanka 30%

Sposób przygotowania :

1. Surową kaszę wsyp do miski. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
2. Do drugiej miski wlej mleko. Roztrzep w mleku dwa jaja. Dodaj i wymieszaj miód, niech się rozpuści.
3. Tym mlekiem z jajkami i miodem zwilż kaszę – mieszaj tak, żeby była wilgotna, ale żeby nic nie pływało. Resztę mleka odstaw.
4. Pokrój owoce w kostkę (ja – ze względu na porę roku – wybrałam jedno jabłko i jednego banana). Kilka kawałków dodaj do kaszy i wymieszaj.
5. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Przełóż do niego kaszę.
6. Na wierzchu ułóż resztę owoców.
7. Posyp je orzechami i wiórkami kokosowymi (dwie łyżki wiórków powinny wystarczyć).
8. Na to wlej resztę mleka z jajkami i miodem.
9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około godzinę.

10. Serek mascarpone ubiłam ze śmietanką 30% i nałożyłam na wierzch ciasta

11. Posyp wierzch nasionkami chia

1 Comment

  • Ania Posted 16 grudnia 2017 16:24

    Dzięki za przepis, składniki mam, więc na pewno wypróbuję, może nawet w przyszłym tygodniu. 😉

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *