Acerola inaczej wiśnia z Barbados , łonozlita oraz czasem używane spolszczenie malpigia. Poprawna nazwa botaniczna brzmi Malpighia glabra L. Należy do rodziny malpigiowatych- Malpighiaceae. [1]
Acerola ma postać drzewka lub krzewu do 5m wysokości . Jej liście osadzone naprzeciwlegle , krótkoogonkowe, owalne lub eliptycznolancetowate 2,5-7,5 cm dł., zwężone u podstawy, ostro zakończone, całobrzegie, ciemnozielone , błyszczące: kwiaty w skąpokwiatowych gronach, umieszczone zwykle w kątach liści ; kielich 5-działkowy pokryty gruczołkami: korona białoróżowa lub czerwona, złożona z 5 płatków brzegiem orzęsionych: pręcików 10 ; słupek 1; owocem jest owalny lub spłaszczony, mający 1-3 cm średnicy pestkowiec barwy czerwonej lub szkarłatnej, z czerwonym, cierpkim kwaskowatym miąższem. [2] Wydaje czerwone kwaśne owoce -pestkowce (ok 2cm średnicy ). [1] Pochodzi z Wysp Karaibskich, ale rośnie również w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii [3] . Owoce acerola mają sporo witaminy C, 1-4,5%. Bogate są również w witaminę A – karoten ( 4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2. Spośród soli mineralnych należy wymienić żelazo ułatwiające przyswajanie witaminy C, wapń, fosfor. Cennym składnikiem jest także kwas jabłkowy (L-malic acid). Kora acerola zawiera znaczne ilości tanin (20-25%). [1]
Wiśnie z Barbados były popularne wśród mieszkańców Karaibów, ale międzynarodowym zainteresowaniem cieszą się od opublikowania pierwszego raportu dotyczącego zawartego w nich bardzo wysokiego poziomy witaminy C w roku 1946. Ponadto na uwagę zasługuje również zawartość związków przeciwutleniających. W 26 dni po kwitnieniu następuję degradacja chlorofilu oraz wzrost karotenoidów, które razem z antocyjanami odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców [4,5]
De Rosso podaje zawartość karotenoidów w granicach 371-1881 mg/100g. W zależności od miejsca uprawy rośliny wykrywano obecność różnych antocyjanów: malwidyno-3,5-diglukozydu w aceroli uprawianej w Puerto Rico, w owocach uprawianych w Brazylii cyjanidyno-3-ramnozydu, pelargonidin-3-ramnozydu, a także nie należącego do antocyjanów flawonoidu 3-ramnozydu kwercetyny.
Aktywność antyoksydacyjna soku z aceroli jest wyższa w porównaniu do innych źródeł przeciwutleniaczy, np. soku z winogron. W kilogramie owoców zawartość antocyjanów mieści się w granicach 37,9-597,4 mg, a flawonoli 70-185mg. [3]
Acerola wzmacnia układ odpornościowy (wzmaga produkcję przeciwciał), działa odtruwająco, tonizująco ogólnie, moczopędnie i przeciwwysiękowo. Ma typowe działanie dla bioflawonoidów i witaminy C – wzmacniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne, przecimiażdżycowe. [1]
Najcenniejszym składnikiem owoców jest witamina C. Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C-od 1000-4500mg/100g świeżej masy- średnio ok 1500mg witaminy C, co stanowi około 3% składu owocu.
Lima Vlag , Melo EA, maciel MIS w Total phenolic and carotenoid contents in acerola genotypes harvested at three ripening stages. Food Chem 2005 podają zawartość kwasu askorbinowego w granicach 1247,10 d0 1845,79 mg/100ml owocowej pulpy.
Zielone owoce mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych. Dane literaturowe podają, iż owoc aceroli zawiera 90 razywięcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Ze względu na delikatną strukturę miąższu dojrzałe owoce źle znoszą warunki przechowywania i długiego transportu. Dlatego wymagają szybkiego przetworzenia na soki, mrożone koncentraty lub preparaty sproszkowane [3]
W medycynie ludowej acerola była używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby.[1] Stosowano ją również w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz dolegliwościach płuc. Najczęściej znajdowała jednak zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciw bakteryjne. Wymienia się także zastosowanie w zapobieganiu chorobom wieku podeszłego oraz w przypadku oporności na leczenie farmakologiczne [5]
Bibliografia :
- http://rozanski.li/272/acerola-malpighia-glabra-l/
- Podbielkowski Z. , Słownik roślin użytkowych Wydanie 5 Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1985 str
- Cieślik E., Gębusia A., Małopolskie Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności , Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Postępy Fitoterapii 2/2012 str.93-94 :
- Carrington CMS, King RAG. Fruit development and ripening in Barbados cherry, Malpighia emarginata DC. Sci Horticult 2002; 92:1-7 )
- Mezadri T, Perez Galvez A, Hornero-Mendez D. Carotenoid pigments in acerolafruits (Malpighia emarginata DC.) and derived products. Eur Foods Res Technol 2005; 220:63-9
Add Comment