Close
ul. Cieszyńska 404 43-382 Bielsko-Biała ( Wapienica )
503980191 bioprzystan@gmail.com
Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym, inulina, karotenoidy, laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym, kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zastosowanie :

-wzmacnia układ odpornościowy
 – oczyszcza organizm z toksyn
 – wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych
 – działała przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie...
 – wspomaga układ pokarmowy – stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawiaja trawienie
 – wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, ma działanie moczopędne, łagodzi schorzenia pęcherza
 – wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
 – syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
 – zapobiegaj i leczy miażdżyce
 – przyśpiesza gojenie się ran
Mnisze lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego jest wykorzystywany przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami i bakteriami. Obniża też poziom cukru we krwi i generalnie doprowadza krew do prawidłowego stanu.

Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się przy leczeniu bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. Świetnie sprawdza się także jako „regulator” cyklu miesiączkowego. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran i stanów zapalnych.

Przygotowanie soku (miodku) z mniszka lekarskiego

Składniki:
  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki)
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
Wykonanie: zebrane słoneczny dzień główki kwiatów mniszka najpierw rozłóż (np. na gazetę, papier), aby pozbyć się owadów i robaczków znajdujących się w kwiatkach. Po ok pół godzinie włóż je do  garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć, by zredukowały swoją objętość. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką. Odstaw na co najmniej 12 godzin . Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskasz konsystencję lejącego miodu. Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. Jeszcze gorące zawiń w koc na 2-3 godziny (sucha pasteryzacja). Następnie wyjmij je z koca, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Odwróć je , gdy będą zupełnie zimne.

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *