Desery z kaszy jaglanej , są również zdrowym i smacznym śniadaniem z którego na pewno ucieszą się nasze dzieci 😉
Składniki na ok 3 porcje :
1 mleczko kokosowe ( może być również woda lub jakieś inne mleko roślinne)
1 woreczek kaszy jaglanej
1 śmietanka 30% ( można zastąpić roślinną )
3 banany
orzechy włoskie ( nie są konieczne , były tylko dekoracją na górze )
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu do posłodzenia bitej śmietany (można wybrać dowolny zamiennik cukru )
Zaczęłam od przepłukania kaszy jaglanej gorącą wodą ( ma to na celu pozbycie się goryczki ) . Przepłukaną kaszę jaglaną gotowałam w mleczku kokosowy ( 1/3 mleczka zostawiłam na koniec , żeby lepiej się blendowało kaszę )
Czekałam , aż kasza jaglana wpije całe mleczko i będzie już ugotowana , wtedy przełożyłam do blendera dodałam 2 banany , pozostałą część mleczka kokosowego i wszystko zmiksowałam na papkę , ważne by nie było czuć nierozdrobnionej kaszy ,musi mieć konsystencję musu ) Gdy udało się uzyskać odpowiednią konsystencję przelałam połowę zmiksowanej kaszy do pojemników , w których podawałam deser .
Następnie do termomixa wlałam śmietankę 30% , dodałam 1 łyżeczkę miodu i miksowałam do uzyskania bitej śmietany . ( nie za długo , bo może nam wyjść masło 😉
Przygotowaną porcję śmietany przekładałam naprzemiennie z masą z kaszy jaglanej .Do środka powkładałam również banana pokrojonego w plasterki . Na sam koniec roztopiłam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polałam nią sam wierzch. Dodatkowo na górę ułożyłam jeszcze pokrojone banany i orzechy włoskie. Przygotowanie nie zajęło dużo czasu , a wyszło tak jak na zdjęciu. Smacznego !;)
Add Comment